Κείμενο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

ΟΥΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Βρισκόμαστε σε μια εποχή ραγδαίας όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων και μαζικής μεθοδευμένης φτωχοποίησης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Εν μέσω αυτής της εποχής, το κράτος μαζί με την «ιδιωτική πρωτοβουλία» εξαπολύουν ακόμα μια απόπειρα για τον έλεγχο της δημόσιας ζωής. Στο στόχαστρο βρίσκεται αυτή τη φορά ο τομέας των δημόσιων μετακινήσεων. Με το καινούριο ηλεκτρονικό εισιτήριο στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος ενός ήδη εμπορευματοποιημένου δικαιώματος.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο ωστόσο ξεπερνά το θέμα της εμπορευματοποίησης και εισέρχεται σε πρωτόγνωρα εδάφη, εισαγόμενα από το εξωτερικό, από κοινωνίες πιο προηγμένου τεχνολογικού ελέγχου του πληθυσμού. Δεν πρέπει να καταστεί δυνατή η κανονικοποιησή τους στη συνείδηση και την καθημερινότητα των ανθρώπων, διότι έτσι τίθεται ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας και συνίσταται μία νίκη του «πολιτισμού» της φιλελεύθερης κουλτούρας του ελέγχου και της παρακολούθησης.
Πιο συγκεκριμένα, η απαίτηση ΑΜΚΑ και αστυνομικής ταυτότητας καθιστά πλήρη την ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας, αναγκάζοντάς τον να μοιράζεται με το κράτος τις πληροφορίες των μετακινήσεών του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα είναι άγνωστο το πώς και από ποιους θα γίνεται η διαχείριση των πληροφοριών αυτών, που θα περικλείουν την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, καθιστώντας μια ακόμα πτυχή των ζωών μας διάφανη. Ο καθένας που για οποιονδήποτε λόγο επιλέγει να μην επικυρώσει εισιτήριο θα βιώνει και τον φυσικό πλέον αποκλεισμό του από τη χρήση των μέσων. Παρόλα αυτά οι ελεγκτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν αφού όσο και να αναπτύσσεται η τεχνολογία τα τσιράκια των μπάτσων πρέπει να έχουν δουλειά. Άλλωστε όσο προηγμένη και αν είναι η τεχνολογία, ο έλεγχος θέλει πάντα ανθρώπους να τον επιβάλλουν.
Εμείς ως αναρχικοί/κές, αντιστεκόμαστε και θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε κάθε εισιτήριο, παλιό και νέο, σε κάθε μορφή ελέγχου, και καλούμε όλους και όλες σας να κάνετε το ίδιο.
ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ

One thought on “Κείμενο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *