Κείμενο για το νέο σωφρονιστικό

ΕΝΤΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.

 

Με αφορμή τον νέο σωφρονιστικό κώδικα έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις στις φυλακές ήδη απο τις 26/10 στις γυναικείες καθώς και στις 30/10 στις αντρικές.Η διαδικασία της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε στις 30/10 με τις φωνές των ίδιων των κρατουμένων να μένουν παραδειγματικά και μεθοδευμένα στο περιθώριο.Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένα φασιστικό έκτρωμα.

Οι φυλακές τύπου Γ επαναφέρονται έμμεσα και συγκαλυμμένα (άρθρο 11, παράγραφος 4), αφού προβλέπονται ειδικές συνθήκες κράτησης που περιλαμβάνουν έως και απομόνωση(παρ. 6, σημ. Α), με την σημείωση Ε να αποτελεί μάλιστα φωτογραφική περιγραφή συγκεκριμένων κρατουμένων. Ακόμη το ίδιο άρθρο προβλέπει κράτηση υποδίκων στη ΓΑΔΑ ή στο μεταγωγών με απόφαση του ΓΔΑΣΠ του υπουργείου δικαιοσύνης, καθ υπόδειξη της αστυνομίας .

Παράλληλα, περιορίζεται το δικαίωμα λήψης αδειών δεδομένου ότι όχι μόνο διατηρείται το εισαγγελικό βέτο , αλλά πλέον θα απαιτείται και αιτιολόγηση σε περίπτωση χορήγησης. Ειδικότερα σε περιπτώσεις κρατουμένων με ποινές άνω των 15 ετών , για αδικήματα που κρίνονται βίαια – εδώ εμπίπτει μια αχανής γκάμα αδικημάτων- προβλέπεται αυστηρότερος περιορισμός ( άρθρ. 53, παραγρ. 2).

Ακόμη, έπεται αντικατάσταση των τακτικών αδειών με ηλεκτρονική επιτήρηση ή κατ’ οίκον περιορισμό. Το ίδιο ισχύει και για την υφ’ όρων απόλυση(αρθρ 58, παρ4). Η χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (βραχιολάκι) θα επιβαρύνει οικονομικά τον/την κρατούμενο/η με 15 ευρώ ανά ημέρα χρήσης. Οι τακτικές άδειες γίνονται, συνεπώς, ταξικό προνόμιο και, φυσικά, η ανάσα ελευθερίας μετατρέπεται σε «τεχνολογικά προηγμένη» παρακολούθηση αλλά και εμπόρευμα (άρθρα 52 , παρ. 4 , αρθρ 54, παρ. 3 και αρθρ 58,παρ 4). Εξίσου πλήττεται και το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση , καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί θα μπορούν κατά το δοκούν να αφαιρούν το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες (αρθρ 33, παρ 9, και αρθρ 56 παρ 2 και 4).

Επίσης, επιβάλλεται το φακέλωμα του κύκλου των ανθρώπων με τους οποίους οι κρατούμενοι/ες επικοινωνούν τηλεφωνικά ,οδηγώντας τους έτσι σε ένα καθεστώς επιπλέον απομόνωσης. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με μια προεγκεκριμένη λίστα ανθρώπων με τη χρήση κωδικού πρόσβασης(αρθρ.1,παρ.1). Ακόμη, το συμβούλιο φυλακής θα μπόρει να ακυρώνει τα μεροκάματα και άρα να αφαιρεί τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών ποινής (αρθρ.67).

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο περιορισμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων γονέων(αρθρ13,παραγρ3). Πιο συγκεκριμένα, περιορίζεται η δυνατότητα παιδιών έως τριών να ζουν με την μητέρα τους, ειδικά στην περίπτωση που οι τελευταίες έχουν ποινή άνω των δέκα ετών. Μάλιστα, το κράτος μέσω των δικαστηρίων μονομερώς θα ορίζει την καταλληλότητα ή μη του συγγενικού περιβάλλοντος να αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού, προωθώντας όπως φαίνεται τον εγκλωβισμό σε ιδρύματα.

Η δε ταπεινωτική και εξευτελιστική πρακτική της γύμνωσης κατά τον σωματικό έλεγχο (άρθρο 21,παραγρ7), όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής του καταίσχυντου μέτρου του κολπικού ελέγχου, για την κατάργηση του οποίου η Κατερίνα Γκουλιώνη αγωνίστηκε και το πλήρωσε με την ζωή της στις 18 Μαρτίου 2009.

Τέλος, οποιαδήποτε απόπειρα αντίστασης και διεκδίκησης( όπως η σημερινή) από πλευράς των κρατουμένων ,θα καταστέλλετε. Αναλυτικότερα, νομοθετείται η άσκηση βίας κατά των κρατουμένων σε οτιδήποτε οι σωφρονιστικοί θέλουν να βαφτίσουν ενεργητική ή παθητική φυσική αντίσταση σε διαταγή. (αρθρ 63,παρ 1,4,7). Το ίδιο προβλέπεται για την άρνηση των κρατουμένων να μπουν στα κελιά (αρθρ 63,παρ 2).Επιπλέον, στο πλαίσιο καταστολής κάθε αγώνα των κρατουμένων επιβάλλεται η υποχρεωτική σίτιση (αρθρ 31,παρ 3),καταργώντας έτσι το δικαίωμα στην απεργίας πείνας.

 

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΕΔΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ

 

Για το κράτος, οι φυλακές ήταν πάντα ένα πεδίο κοινωνικού πειραματισμού, αφού ό,τι εφαρμόζει εκεί, το εφαρμόζει έπειτα στην υπόλοιπη κοινωνία. Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας αποτελεί έναν φασιστικό «εκσυγχρονισμό» του νομοθετικού οπλοστασίου του κράτους, στο στόχαστρο του οποίου βρίσκονται όχι μόνο συγκεκριμένοι φυλακισμένοι/ες της χώρας αλλά ολόκληρη η κοινωνία. Έρχεται να διευρύνει και να εντείνει την καταστολή με ολοκληρωτικές μεθόδους, να περιορίσει δραματικά τα δικαιώματα των ήδη κρατουμένων αλλά και να εκφοβίσει καθέναν/μια από εμάς που αγωνιζόμαστε εκτός των τειχών. Είναι μια απόπειρα απομόνωσης των έγκλειστων συντρόφων μας. Δεν θα μπορούσαμε επίσης να παραβλέψουμε τον πολύ γενικό χαρακτήρα των περισσότερων άρθρων του νομοσχεδίου, γεγονός που επιτρέπει και την πολύ υποκειμενική εφαρμογή τους (ανάλογα τις ορέξεις των εκάστοτε υπουργών, διευθυντών φυλακών και σωφρονιστικών υπαλλήλων) , αφήνοντας επομένως ανοιχτό το ενδεχόμενο εκδικητικής μεταχείρισης ορισμένων κρατουμένων, ιδιαίτερα όσων αντιστέκονται και αγωνίζονται.

Ως αναρχικοί, δεν αναγνωρίζουμε στο κράτος τον δυνάστη που θα μας δώσει ή θα πάρει πίσω κατά το δοκούν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας. Ήταν και θα είναι πάντα εχθρός, και θα παλεύουμε με κάθε δυνατό μέσο εναντίον του. Ένα από αυτά τα μέσα είναι και ο αγώνας εντός των φυλακών για αξιοπρέπεια και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Πολλά από αυτά που κερδίθηκαν μέσα από αιματηρούς αγώνες και εξεγέρσεις θα χαθούν με το νέο νομοσχέδιο.Εμείς δεν θα το αφήσουμε να περάσει, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κρατουμένων καθώς τον θεωρούμε κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην εξουσία.

 

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

 

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

 

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 25/11 16:00 ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/11 18:00.

 

 

Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *