autsteki

αρχείο περιόδου 1994 -1995

19 χρόνια μετά…

Στις 24 Νοεμβρίου 1994 μια ομάδα ατόμων που κινούνται στο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου καταλαμβάνει την αίθουσα 102 που βρίσκεται στο ισόγειο του σημερινού γυάλινου κτιρίου. Είναι μια χρονική περίοδος έντονης κινητικότητας στην κατεύθυνση της αντίθεσης στη διάσπαση του τμήματος της Κοινωνιολογίας και τη δημιουργία ενός ξεχωριστού τμήματος Εγκληματολογίας. Η έντονη κοινωνική δραστηριοποίηση κομματιών φοιτητών οδήγησε σε μια σειρά διεργασιών που κατέληξαν στην κατάληψη της αίθουσας 102 και στη δημιουργία ενός πολιτικού χώρου με την ονομασία ‘‘Αυτόνομο Στέκι’’. Τα ελευθεριακά χαρακτηριστικά του χώρου προσδιορίζονται εξαρχής: αντι-ιεραρχικό, χωρίς αντιπροσώπους, καμία σχέση με Δ.Σ. και κόμματα, αυτο-οργανωμένο έτσι που να προωθεί τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες και να εκφράζει έναν αντιθεσμικό και επικριτικό λόγο στο ρόλο του πανεπιστημίου.

Έκτοτε ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξένησε εκατοντάδες ανθρώπων οι οποίοι κάθε φορά διαμόρφωναν τα χαρακτηριστικά του, στη βάση κάλυψης των επιθυμιών, των αναγκών και των επιδιώξεών τους. Το 1998 το Αυτόνομο Στέκι μετονομάζεται σε Αντιεξουσιαστικό και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να βρίσκεται στο ισόγειο του γυάλινου κτιρίου.

Παράλληλα με την ύπαρξη του Αυτόνομου Στεκιού, από το 1990 στο χώρο της σχολής δράση αναπτύσσουν και οι “Αντιεξουσιαστές Παντείου”, μια δράση που συνεχίζεται και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Η προσπάθεια συλλογής υλικού από εκείνα τα παλαιότερα χρόνια του στεκιού συνεχίζει να είναι ζητούμενο. Η έκθεσή του σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο γίνεται στην προοπτική όχι μόνο της αρχειακής καταγραφής αλλά και της παρακολούθησης της ροής του αντιεξουσιαστικού λόγου που αρθρώθηκε και αρθρώνεται στους διαδρόμους του Παντείου Πανεπιστημίου όλα αυτά τα χρόνια.

Όποιος ή όποια πιστεύουν ότι έχουν υλικό το οποίο θα μπορούσε να σμπληρώσει αυτή την προσπάθεια μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας είτε στο email μας, είτε να περάσουν από το χώρο του στεκιού τις ημέρες και τις ώρες που αυτό είναι ανοιχτό.
 
Όποιος ή όποια πιστεύουν ότι έχουν υλικό το οποίο θα μπορούσε να συμπληρώσει αυτή την προσπάθεια μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας είτε στο e-mail μας, είτε να περάσουν από το χώρο του στεκιού τις ημέρες και τις ώρες που αυτό είναι ανοιχτό.
 

 

autsteki antiepantiou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *