Σχετικά με το περιβόητο Μακεδονικό ζήτημα…
Τις τελευταίες εβδομάδες επανέρχεται στο προσκήνιο το ”φλέγον” ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας, όπου στην τωρινή του φάση οι καινούριες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με την συνδρομή της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ξεκινούν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων δηλώνοντας ότι πλησιάζουν σε συμφωνία με σύνθετη ονομασία. Ως αντίδραση σε αυτές τις δηλώσεις διοργανώθηκαν συλλαλητήρια από έναν συρφετό εθνικόφρονων, παπαδαριού, στρατόκαυλων νοσταλγών της χούντας, αριστερών πατριωτών και δηλωμένων νεοναζί που βροντοφώναζαν σύσσωμοι ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική».
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, βρήκαν πρόσφορο έδαφος ομάδες φασιστών για να κάνουν δυο επιθέσεις στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο, οι οποίες απωθήθηκαν, και μια εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη Libertatia, υπό την επίβλεψη των ΜΑΤ. Παρόλο που εξαρχής ήταν εμφανής ο φασιστικός χαρακτήρας της πρώτης συγκέντρωσης, μετά από δύο εβδομάδες καλέσθηκε και δεύτερο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος ήταν ωστόσο άμεσα, καθώς υπήρχαν περιφρουρήσεις σε όλες τις καταλήψεις της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Οι φασίστες αποπειράθηκαν να επιτεθούν στο θέατρο Εμπρός χωρίς επιτυχία καθώς αποκρούστηκαν από τους συντρόφους της περιφρούρησης.
Που έχουν όμως την αφετηρία τους όλα αυτά; Το 1991 με την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας δημιουργείται ένα νέο κράτος που αποκαλεί τον εαυτό του «Δημοκρατιά της Μακεδονίας». Το ελληνικό κράτος σαμποτάρει την ένταξή του στον ΟΗΕ εγείροντας ζητήματα για την σημαία και την ονομασία του. Τελικά γίνεται μέλος του ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία «Πρωην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η στάση του Ελληνικού κράτους ήταν εξαρχής ότι δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία μέσα στο όνομα του γειτονικού κράτους,κάτι που στηρίχθηκε απ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τα Μ.Μ.Ε. της εποχής και καλέστηκαν συλλαλητήρια τα οποία πλαισιώθηκαν από αρκετό κόσμο. Το ζήτημα μένει μετέωρο μέχρι σήμερα παρά τις αρκετές διαπραγματεύσεις οι οποίες έπεσαν στο κενό.
Σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, επιδιώκοντας συμφωνία με σύνθετη ονομασία. Προφανώς, αυτή η αλλαγή συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνικού κράτους, καθώς αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί στο γειτονικό κράτος με αποτέλεσμα να επιδιώκουν ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών. Επίσης η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πιέζουν επί χρόνια να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στις οργανώσεις τους, ώστε να ενισχυθεί η επιρροή τους στα Βαλκάνια.
Ένα κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας όμως, αρνούμενο να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα και στην προσπάθεια του να διατηρήσει τις εθνικιστικές του φαντασιώσεις κατεβαίνει στα συλλαλητήρια για να πιέσει την κυβέρνηση να κρατήσει πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις. Μέσα σε ένα κλίμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας βρέθηκαν μαζί εργαζόμενοι και αφεντικά, ”αγνοί” πατριώτες και νεοναζί, χριστιανοταλιμπάν και αρχαιόπληκτοι, αριστεροί και δεξιοί και κάθε λογής ψεκασμένος μακεδονομάχος. Μέσα σε αυτή την σύγχυση οι φασίστες βρίσκουν πάτημα να επιτεθούν στον εσωτερικό εχθρό έχοντας την κάλυψη των ”φιλήσυχων πολιτών”. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η στάση των Μ.Μ.Ε., τα οποία προπαγάνδιζαν υπέρ του συλλαλητηρίου μιλώντας για εκατομμύρια κόσμο που θα κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας, καλύπτοντας το καθ όλη τη διάρκειά του και σιωπώντας στις επιθέσεις των νεοναζί. Επί προσθέτως, πολλές επιχειρήσεις Μ.Μ.Μ. βρήκαν την ευκαιρία να κερδοφορήσουν με αφορμή αυτές τις μαζώξεις βγάζοντας προσφορές για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις εθνικιστικές φιέστες.
Ως αναρχικές/ αναρχικοί θεωρούμε ότι το Μακεδονικό ζήτημα είναι αποπροσανατολιστικό καθώς δεν μας αφορά η ονομασία ενός κράτους. Θεωρούμε ότι τα κράτη κατασκευάζουν εθνικές ταυτότητες καλλιεργώντας το μίσος μεταξύ των λαών, για να διασφαλήσουν την κυριαρχία των αστικών τάξεων στο εσωτερικό τους. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα μεταξύ τους και ότι θα έρθει η αυτοδιεύθυνσή τους μονάχα όταν απελευθερωθούν από τα δεσμά του κράτους,του κεφαλαίου και κάθε μορφής εξουσία.
Γι’αυτό και καλούμε-στηρίζουμε την συμμετοχή στην Παμβαλκανική-Διεθνιστική διαδήλωση το Σάββατο 10 Μάρτη στην Θεσσαλονίκη, στις 12:00 στην Καμάρα.
ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ
Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου