Για την φασιστική επίθεση στο στέκι αντίπνοια

Απέναντι στις παρακρατικές και φασιστικές επιθέσεις, εντείνουμε την κοινωνική δράση

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, το απόγευμα, ομάδα είκοσι ατόμων της γνωστής φασιστικής οργάνωσης «χρυσή αυγή» πραγματοποίησε δολοφονική επίθεση στο αναρχικό/αντιεξουσιαστικό στέκι «Αντίπνοια» στα Κάτω Πετράλωνα. Οι νεοναζί καθώς εισέβαλλαν στο στέκι «με τους χαιρετισμούς της χρυσής αυγής» και αφού απείλησαν τους παρευρισκόμενους, μαχαίρωσαν δύο από τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν εκεί, προξενώντας και μικρές υλικές ζημιές. Αμέσως μετά απομακρύνθηκαν με μηχανές προς άγνωστη κατεύθυνση. Το ίδιο βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι που πλαισίωσαν το στέκι μετά τους τραυματισμούς πραγματοποίησαν πορεία αλληλεγγύης στις γειτονιές των Πετραλώνων και του Ταύρου, ως άμεση απάντηση στην παρακρατική θρασυδειλία, με σκοπό τη δημοσιοποίηση των γεγονότων. Η πορεία διασχίζοντας τους δρόμους των Πετραλώνων δέχτηκε προκλητική επίθεση με χημικά και ξυλοδαρμούς από τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, κοντά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Τα χρόνια που διανύουμε, με την εμφάνιση της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο και με την περαιτέρω συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, έχουν ενταθεί οι φασιστικές επιθέσεις σε χώρους που λειτουργούν αυτοοργανωμένα (στέκια, καταλήψεις, πρωτοβάθμια σωματεία, πρωτοβουλίες κατοίκων κ.α.), σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων (μετανάστες, νεολαίους, μικροπωλητές), καθώς και σε διαδηλωτές. Να θυμίσουμε την από κοινού επίθεση χρυσαυγιτών και αστυνομίας σε φοιτητική πορεία πριν δύο χρόνια, καθώς και σε διαδηλωτές που προσπάθησαν να ματαιώσουν φασιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας στις 2 Φλεβάρη. Είναι, άλλωστε, γνωστή η συμμετοχή νεοναζί στα σώματα της ελληνικής αστυνομίας και η αλληλοβοήθεια των δύο πλευρών για την καταστολή των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας.

 

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της καταστολής μπήκε το «Αντίπνοια», ένας αυτοοργανωμένος χώρος αδιαμεσολάβητης δημιουργίας, στοχεύοντας τους συντρόφους που εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στις γειτονιές των Πετραλώνων και όχι μόνο, αντιστεκόμενοι στις νέες εργασιακές σχέσεις (απολύσεις, ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις), στην επιτήρηση των συστημάτων παρακολούθησης, στην εμπορευματοποίηση και περίφραξη του λόφου Φιλοπάππου, στην ύπαρξη καρκινογόνων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Οι επιθέσεις των (παρα)κρατικών σε αυτοοργανωμένους χώρους έχουν ως σκοπό αφενός την πρόκληση φόβου σε όσους συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτούς καθώς και σε όσους θέλουν να τους προσεγγίσουν (αναπαράγοντας το τετριμμένο σενάριο των «ακροκινούμενων ομάδων» που παρουσιάζεται ως πόλεμος συμμοριών) και αφετέρου τη μείωση των αντιστάσεων απέναντι στα σχέδια της κυριαρχίας. Όμως οι αγώνες δε σταματάνε, δε λυγίζουν, δε χάνονται. Αντίθετα, συνεχίζονται με αμείωτη διάθεση και ένταση, για μία κοινωνία χωρίς φόβο και εκμετάλλευση.

Αυτοοργάνωση σε κάθε γειτονιά

Ενάντια σε κράτος και αφεντικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *