Ανάχωμα στον Φασισμό

Ο φασισμός στον ελληνικό χώρο έχει κάνει την επανεμφάνιση του τον τελευταίο καιρό. Αφενός σποραδικά και διστακτικά , αφετέρου με μια προκλητικότητα που μπορεί να αποβεί για ακόμη μια φορά επικίνδυνη.
Η επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε σύντροφος από φασίστες μετά από αντιφασιστική- αντικρατική πορεία που διεξήχθη στην Καλλιθέα στις 11/2 αποδεικνύει το φαινόμενο αυτό. Η άκρα δεξιά στην προσπάθεια της να κερδίσει ξανά έδαφος και υποστήριξη στους δρόμους – προσεγγίζοντας ως επί το πλείστον τη νεολαία στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου-, παρεμποδίζεται διαρκώς από μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Το αποτέλεσμα: να καταφεύγει σε άτακτες δράσεις , γεγονός- τεκμήριο της ελλειπής οργάνωσής του παρόντος μαχητικού εθνικισμού.
Η ανοργάνωτη μορφή των φασιστικών δράσεων στην Ελλάδα δεν αποκρύπτει τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου.
Η άνοδος της ακροδεξιάς παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύει τον πραγματικό ρόλο του φασισμού. Λόγου χάρη το κόμμα της Ρακέλε Μουσολίνι που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, το φιλο-Φρανκικο κόμμα Vox στην Ισπανία που επανακτά απήχηση, οι φανατικοί οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού Jair Bolsonaro στη Βραζιλία που κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια κλπ. Όλες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ένα από τα βασικά επακόλουθα της παγκόσμιας – πρωτίστως οικονομικής- κρίσης που πλήττει την υφήλιο τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι ο φασισμός λειτουργεί ως μηχανισμός αυτοάμυνας του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Όπως ακριβώς είπε ο αναρχικός Buenaventura Durruti: “Όταν η αστική τάξη βλέπει ότι η εξουσία γλιστράει από τα χέρια της, αναδύει τον φασισμό για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της”. Πολλά ιστορικά παραδείγματα με χαρακτηριστικότερο την περίπτωση όπου η Γερμανική μπουρζουαζία βασίστηκε στον αναδυόμενο ναζισμό, αποδεικνύουν την πραγματική υπόσταση του φασισμού ως την πιο επιθετική εκδοχή του κεφαλαίου και διαψεύδουν την “αντισυστημικη” εικόνα που συχνά προβάλει προκειμένου να προσεγγίσει νέο κόσμο. Ακόμη, καμία κυβερνητική απόφαση της αστικής δημοκρατίας δεν φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα. Ούτε η καταδίκη των ηγετικών μελών της ΧΑ, ούτε η άσκηση βέτο στις εκλογές δεν έχει εμποδίσει ως τώρα την επανεμφάνιση των νεοναζί. Αντιθέτως όσο υπάρχει κράτος και κεφάλαιο ο φασισμός θα ανθίζει ή έστω θα βρίσκεται σε υποβόσκουσα κατάσταση μέχρι να εκδηλωθεί στην επόμενη κρίση.
Ο φασισμός τσακίζεται μόνο στους δρόμους γι’αυτό και οι άμεσες δράσεις μας κρίνονται αναγκαίες την περίοδο αυτή που τα παιδιά του Κασιδιάρη ξαναβγαίνουν απ’τις τρύπες τους. Ο φοιτητικός κόσμος του Παντείου οφείλει να προβληματιστεί με το πρόσφατο αυτό συμβάν και να τεθεί σε αντιφασιστική επιφυλακή.
Καλούμε λοιπόν σε αντιφασιστική πορεία την Παρασκευή 17/2 19:00, ΗΣΑΠ Καλλιθέας.
ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ- Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *